Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

FOTOREPORT: Prohlédněte si, co předchází stavbě školy v pralese

Prvnímu výkopu na parcele nové školy, kterou v pralese na severozápadě Kamerunu staví české sdružení Kedjom-Keku, předcházela důležitá setkání s králem oblasti i městskou radou. Tým stavitelů posílil také fotograf a pomocný architekt Honza Mastník, který s sebou přivezl ztracený batoh hlavního architekta Jindřicha Ráftla. Z Konga se v zavazadle vrátila i vrtačka a další potřebné nástroje. Práce tak můžou hladce pokračovat.

Večer devatenáctého ledna odletěli členové stavitelského týmu do Afriky. Na snímku Jindřicha Ráftla se Vladimír Vacátko a Martin Mikeš loučí s Jožkou Petrem a Evou Chmelařovou. Petr má plné ruce práce: převzal velitelský telefon, několik dokumentů a řadu drobných i větších úkolů. 

Plně naložený Hilux veze výpravu do hor na kamerunském severozápadě. Pralesním požárem vůz neprojede, cesta v náročném terénu tak trvá až do noci. Stavitelé přespávají pod širákem na okraji nedaleké pastviny.


Hned po příletu absolvovali členové nevládky audienci u krále Kedjom-Keku (čtěte Tým stavitelů české školy dorazil do Kamerunu, batoh hlavního architekta pokračoval do Konga). V neděli je pak čekalo jednání na místní radnici. Za zdí jednacího sálu neúnavně do proslovů afrických radních kvokala slípka.

Reklama


Architekt Jindřich Ráftl se radí s blokem a tužkou. Doma u počítače předtím zpracoval celkem sedm verzí návrhu školní budovy.


Jako zatím poslední posílila jinak ryze mužskou skupinu domorodá fenka. Honza Mastník ji do hor přivezl v igelitce. A protože štěněti z tašky koukaly jenom uši, dostalo jméno Igelitka, domácky Igi.

Na tomto pozemku neprodleně začaly přípravy na stavbu. Spolu s kamerunskými pomocníky stavitelé vyměřili pozemek, skryli drny a srovnali půdu. Vše si budete moci prohlédnout v další fotoreportáži.

 

Foto: I.-II. Jindřich Ráftl, III.-VI. Jan Mastník, Kedjom-Keku