Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Josefov se stal na jeden večer Afrikou. Zhlédl módu z černého kontinentu

/FOTOREPORTÁŽ/ V butiku Navarila na pražském Josefově představilo sdružení Kedjom-Keku novou módní kolekci značky African-Czech Fashion (ACF). To je móda, která nejen sluší, ale také pomáhá. Výtěžek z jejího prodeje totiž putuje na provoz školy, kterou Kedjom-Keku před několika týdny dostavělo v kamerunských horách.

 

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatímco ještě před staletím se Josefovem procházeli muži s jarmulkami a typickými nakroucenými loknami vlasů na skráních, tentokrát se čtvrť na jeden večer proměnila v Afriku. Látky na pestré šaty dovezli členové sdružení přímo z černého kontinentu a oděvy evropského střihu z nich ušili studenti návrhářství a designu liberecké Technické univerzity.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdružení Kedjom-Keku? Co to je? Jak vzniklo? Proč postavilo školu v Kamerunu a teď zkouší na její provoz vydělat mimojiné šitím africko-české módy? Celý příběh, který je někdy těžké a zdlouhavé odvyprávět, vysvětlila na úvod Lejla Abbasová divákům v pohádkové zkratce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Jednou se vám v takovém malém městečku kdesi daleko na severu, v Liberci, probudil takový kocour Mikeš, a řekl si, že by bylo dobré zachránit africký prales a dát tamním lidem vzdělání,“ začala v jemné narážce na jméno zakladatele sdružení Martina Mikeše (na fotce s herečkou Klárou Issovou) moderátorka, která se sama věnuje dalším rozvojovým projektům Africe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přehlídku ACF, která v modelech pro dámy, pány i děti spojuje africký cit pro barevné kombinace s umem českých rukou a v roce 2012 vstupuje už do třetí sezony, si nenechala ujít ani herečka Ivana Jirešová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Práci libereckých studentů pod vedením Nikoly Kadlecové a Ajax Šrejmové zaštítila významná česká návrhářka Martina Nevařilová, která pro přehlídku zapůjčila prostory i svou dvorní modelku Dinu (na snímku).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Těší mne, že jsem se mohla zapojit do této akce. Dává totiž mému počínání jasný cíl a smysl, který občas v módním průmyslu marně hledám,“ svěřila se Nevařilová (sedící druhá zprava). V jejím butiku v ulici Elišky Krásnohorské zůstaly nové africko-české šaty k vidění, vyzkoušení i ke koupi.

Foto: JAN MASTNÍK/KEDJOM-KEKU

 

Prohlédněte si africko-českou módu na Facebooku

Staňte se přáteli o.s. Kedjom-Keku

Jak vzniklo sdružení Kedjom-Keku? Proč postavilo školu v Africe a teď zkouší na její provoz vydělat mimojiné šitím africko-české módy? Celý příběh, který je někdy těžké a zdlouhavé odvyprávět, vysvětlila na úvod Lejla Abbasová divákům v pohádkové zkratce: „To se vám jednou v takovém malém městečku kdesi daleko na severu, v Liberci, probudil takový kocour Mikeš, a řekl si, že by bylo dobré zachránit africký prales a dát tamním lidem vzdělání,“ začala v jemné narážce na jméno zakladatele sdružení moderátorka.