Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Herci předvedli nové pohyby hlavou, Coolich pro Afriku vynesl 50 tisíc korun

/UVNITŘ FOTOGALERIE/ Tři stovky lidí si nenechaly ujít benefiční koncert spojený s módní show Coolich pro Afriku v pražské MeetFactory. Nechyběl mezi nimi student produkce z DAMU Petr Cibulka, který složil poklonu hercům propagujícím Coolichy na módním molu: "Předvedli spoustu nových pohybů hlavou, o kterých jsme vůbec nevěděli, že se dají udělat," shodl se Cibulka s kamarádem Adamem Drdou. Na vstupném a prodeji kulichů a dalších předmětů vynesla benefice pořadatelskému sdružení Kedjom-Keku přes padesát tisíc korun určených na stavbu školy v horských podmínkách severozápadního Kamerunu.


Jakub Žáček si roli „kulišáckého“ modela užil. Pod snímkem od Petra Jana Juračky se na hercově Facebooku záhy rozjela diskuze o nebezpečném sex-appealu vlašimského rodáka, který si zahrál třeba ve filmu Zoufalci, nebo v seriálech Comeback a Ulice.

Na módním molu zazářila také Jana Plodková, která se objevila mimojiné ve Svěrákových Vratných lahvích, nebo dalším úspěšném snímku Protektor. Seriáloví diváci ji pak znají třeba z Kriminálky Anděl. Křtem ve světě módy si prošly i dvě školačky, Zeyka a Rugy. „Dívky jsme oslovili, protože mají českou maminku a afrického tatínka,“ řekl šéf sdružení Kedjom-Keku Martin Mikeš.

Ve zmíněném Protektorovi, stejně jako v televizní sérii Soukromé pasti, nebo komiksové novince Alois Nebel, si zahrál také Marek Daniel. Ani on nechyběl mezi umělci, kteří bez nároku na honorář podpořili benefiční kulichy už před koncertem sérií propagačních fotografií pořízených na slepé koleji smíchovského nádraží.

Reklama

Herecký čtyřlístek doplnila Klára Issová, která na aktivitách občanského sdružení Kedjom-Keku oceňuje nadšení jeho členů. „Martin Mikeš je jeden z mála lidí, které znám, co začal organizovat takovou věc, aniž by za ním stála nějaká významná, slavná osobnost. A mně se líbí ta filozofie, že nějak pomoci může každý. Stačí, když si najde své téma,“ vysvětlila herečka, která má sama zkušenosti z řady charitativních projektů.


Největším překvapením benefice pro ni byl koncert hudební formace Hi-Fi Petra Wajsara. „To je pro mě objev večera. Vůbec jsem ho neznala a jsem ráda, že jsem jeho kapelu viděla naživo,“ ocenila skladatele, zpěváka a textaře, jemuž ve vystoupení v MeetFactory nezabránilo ani zranění, kvůli kterému na pódium doskákal o berlích, a jehož svérázného Čenglišmana v Ňu Jorku si můžete pustit i na YouTube.

Proč se čekalo na muzikanty? Tajně si zkoušeli kulichy
Na vystoupení kapely Republic of Two, která dva týdny před charitativním večerem pokřtila novou desku, si návštěvníci Coolichu pro Afriku museli malou chvíli počkat. „Vešel jsem do backstage a docela jsem se bavil, když jsem viděl, jak si muzikanti zkoušejí benefiční kulichy,“ práskl s úsměvem ve tváři na umělce Martin Mikeš. Houslistka formace oceněné Andělem pro objev roku Anežka Bzirská (zcela vpravo) dokonce v Coolichu vydržela odehrát celý koncert.


A kulich hrál roli také v soutěži Není Coolich jako kulich! Její účastníci několik dní před koncertem vyslyšeli facebookovou výzvu: „Vytáhni svuj starej kulich, ve kterym bys už nešel ani s košem. Vyfoť se v něm, vyhraj novej a jeď zadarmo do Alp!“ Z více než třiceti soutěžních snímků od jednotlivců, párů, domácích miláčků, ale i celého týmu Ekoškolky Rozárka vybrali návštěvníci „kulišáckou“ fotku Radka Lüftnera (na snímku vpravo), Ten se díky ní podívá do Francie s partnerem soutěže, outdoorovou cestovkou SpringBreak.

Lüftnerova čepice teď nosí štěstí i studentům na jeho domovské katedře ekologie pražské přírodovědecké fakulty. „Dali si ji na nástěnku a visí pod ní heslo Chceš-li štěstí míti, radkovku si musíš nasaditi. Studenti tento drobný rituál podstupují před náročnou přednáškou, nebo zkouškou,“ vysvětlil Mikeš.


Nové Coolichy, které ručně pletou a háčkují Petra Kroužková s Týnou Sorokovou, našly ve dražbě za cenu okolo jednoho tisíce korun téměř dvě desítky nových majitelů. „Někteří si Coolichy aspoň vyzkoušeli. Lidé byli dokonce v takovém rauši, až vratký stánek převraceli na nás, co jsme stáli za ním,“ popsal zájem návštěvníků benefice Jožka Petr.


„V největším frmolu při dražbě jsem strávil asi dvacet minut tím, že jsem měl jednu ruku opřenou o stánek, aby ho na nás nakonec ještě někdo nepřevrátil,“ dodal Petr na první pohled zcela nečekaný význam snímku, na němž volnou rukou mává do objektivu fotografa.


Nové škole, kterou i díky výtěžku této benefice odlétají členové sdružení Kedjom-Keku stavět do kamerunských hor už v lednu, popřála Klára Issová (na snímku vlevo s Martinem Mikešem) hlavně citlivost: „Pro mě je důležité, abyste našli shodu se způsobem, jakým místní lidé v Kedjom-Keku žijí, zkrátka abyste tam neaplikovali naši školu, ale abyste spolu s nimi hledali a našli to, co potřebují.“

S přáním pro děti v Kedjom-Keku, kterým bude škola sloužit, se připojil i Mikoláš Růžička z Republic of Two: „Škola by pro ně měla být hravá platforma, která jim ukáže, že existuje i něco jiného než prales a nevzdělanost. Měla by být taková, aby pochopily, k čemu jim může být dobrá. Přeju jim také, aby se jim díky nové škole splnily jejich sny.“

Palce české škole v Kamerunu drží i student pedagogické fakulty z Liberce Adam Drda: „Ten projekt dává smysl a stojí za ním spousta lidí, kteří mu věří. Určitě mu přeju, aby vydržel.“

 

FOTO: Petr Jan Juračka (I.IV., IX., X.) a  Honza Mastník (V.VIII.)