Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Českou školu v Kamerunu pomohou stavět i podnikoví manažeři

Občanské sdružení Kedjom-Keku, jehož cílem je stavba školy ve stejnojmenné lokalitě severozápadního Kamerunu, navázalo spolupráci s Nadací Altego. Spolupráce uspíší stavební plány: nová škola začne v horských podmínkách Kedjom-Keku vznikat už v lednu příštího roku.


Se stavbou díky Nadaci Altego pomůže skupina manažerů z různých podniků. „Lidé z podnikatelského sektoru nás podpoří nejen finančně. V modelu, který jsme s Nadací Altego připravili, počítáme i s tím, že zúčastnění manažeři přijedou ve dvou turnusech na vlastní náklady do Kamerunu a přímo na stavbě školy také přiloží ruku k dílu,“ přibližuje spolupráci předseda neziskovky Martin Mikeš.

Manažeři se tak v lednu a únoru 2012 zapojí do přípravy pozemku na stavbu, budování základů a zhotovení opěrné konstrukce střechy.

Nadace společnosti Altego, jíž řídí ing. Jiří Denk, podporuje rozvoj osobnosti u dětí. Od roku 1999, kdy Nadace Altego vznikla, realizovala projekty za více než tři miliony českých korun.

„Věnovali jsme se přitom zejména rozvoji osobnosti dětí z dětských domovů. Dlouho jsem ale snil i o tom, že podpořím nějaký vzdělávací projekt za hranicemi našeho státu. Proto jsme nabídli naši pomoc dětem v Kamerunu,“ shrnul Denk.

Většina příslušníků komunity horských pastevců, které bude škola sloužit, nikdy nedostala možnost školního vzdělání. Čtyři lidé z pěti jsou zcela negramotní.

Plánovaný provoz školy zahrnuje výuku psaní, čtení, matematiky a angličtiny. Počítá však i s výukou dospělých, jimž je třeba pomoci s inovací nešetrných hospodářských postupů, které vedou k ničení rozsáhlých částí unikátního mlžného lesa, jenž dnes zabírá pouhou pětinu své původní rozlohy.

Reklama