Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Kedjom-Keku veze do Liberce Africký sníh: sportovní klání i noc s DJ Czechem

Soutěží pro snowboardisty i lyžaře spojenou s dýdžejským mejdanem, na kterém poprvé v Liberci zahraje i Čechokanaďan DJ Czech, ožije v pátek 16. prosince znovuotevřený klub Casta na Tržním náměstí. Akci nazvanou African Snow přichystalo ve spolupráci s outdoorovou cestovkou SpringBreak občanské sdružení Kedjom-Keku. Výtěžek z celého večera poputuje na stavbu české školy v horách severozápadního Kamerunu.


Šestnáct borců, kteří se vyžívají v zimních sportech, osm snowboardistů a osm lyžařů, změří své síly v exhibici před klubem Casta. „Utkají se jednak v klasické vyřazovací soutěži dvojic, kterou známe třeba ze skoků na lyžích. Místo skokanského můstku ale v disciplíně, které říkáme rail jam, využijí šestimetrové zábradlí. Pro snowboardisty navíc poběží i soutěž o nejvyšší výskok přes laťku, takzvané ollie,“ láká návštěvníky majitel SpringBreaku Ondra Salanský, jehož firma vedle dalších značek, jako jsou RedBull, K2 a Coolich, věnovala ceny do hlavního klání.

Vítěz druhé disciplíny postoupí do vyšších kol soutěže, ve které letos K2 snowboarding hledá pod hlavičkou PopThis! národního mistra v ollie v několika zastaveních po celém Česku. Pokud se takový talent objeví právě na liberecké exhibici, bude mít šanci utkat se dokonce o světové prvenství v tomto sportovně-akrobatickém umění.

Slavný vancouverský DJ poprvé v Liberci
Dýdžejové se v páteční noci představí hned na dvou stagích. Vedle představitelů liberecké scény DaRoota, Hajnatora, Saboteura a Anse, které doplní jediná dýdžejka Domie, předvede své umění také Čechokanaďan Michal Kubenk aka DJ Czech, žijící ve Vancouveru. „DJ Czech patří skutečně ke světové špičce. Je to člověk, který za posledních patnáct let strávil snad každý víkend na nějaké párty a bavil lidi. Jsme rádi, že se nám ho podařilo získat,“ říká Martin Mikeš z pořadatelského sdružení Kedjom-Keku.

Výčet umělců, se kterými stál DJ Czech na jednom pódiu, je podle hudebního serveru BreakBeat.cz neobyčejně rozsáhlý: sahá od The Prodigy, Chemical Brothers a Daft Punk až k hiphopovým hvězdám jako jsou De La Soul, Snoop Dogg nebo Coolio. Dj Czech je také producent a spoluzakladatel vydavatelství Futuristic Funk Records. Zaměřuje se na breakové předělávky nejrůznějších hudebních hitů.

Sportem i zábavou k rozvojové pomoci
Akce, jež v sobě pojí sport i hudbu, má ještě další rozměr. „Peníze, které z celé show získáme, totiž poputují na stavbu české školy v horách severozápadního Kamerunu, což je hlavní cíl našeho sdružení. Chceme ale ukázat, že rozvojová pomoc nemusí být nuda, ale zábava,“ vysvětluje Mikeš. Návštěvníci si budou moci na místě zakoupit také benefiční fotografie, které vzniky přímo v Kamerunu, náušnice s africkými motivy, pexeso nebo třeba voodoo panáčky. „Připravíme i venkovní bar, ve kterém budou k dispozici horké nápoje,“ slibuje Mikeš.

 

Reklama

Grafika: Pavel Stianko, bitworks (plakát) a archiv DJ Czecha