Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Lehce vyřčený slib se plní: Kedjom-Keku staví školu v Kamerunu

"Tak vám tu školu postavíme rovnou tady." Tu větu dnes přiznává, že poněkud neuváženě vypustil jednoho večera z úst student pražské přírodovědecké fakulty Martin Mikeš, když před několika lety sbíral v horách severozápadního Kamerunu materiál pro svou diplomovou práci zabývající se vlivem živelného kácení mlžného pralesa v Kedjom-Keku na tamní ptactvo.

Mikeš zrovna v chýši debatoval s místními pastevci. V diskuzi narazili na vážný problém: unikátní ekosystém mlžného lesa, v jehož blízkosti horští pastevci žijí, je ohrožen. Za posledích sto let se jeho rozloha smrskla na pouhou pětinu. Pokud se úbytek nepodaří zastavit, zbytky vegetace již v krajině nezadrží vodu a na místě pralesa vznikne vysokohorská poušť. Lidé pak budou muset Kedjom-Keku opustit.

Jak souvisí horský mlžný prales s myšlenkou postavit školu? „Les si kácejí a vypalují místní lidé sami. Neřeší, co bude za pár let,“ popisuje Mikeš, který na lehce vyřčený slib po návratu do Česka nezapomněl, a dodává: „K rozsáhlému kácení vede pastevce špatné, respektive nulové vzdělání. Čtyři lidé z pěti tam neumí číst a psát. Většina z nich nikdy nechodila do školy, protože pravidelná docházka do jakéhokoli vzdělávacího zařízení položeného přinejmenším tři hodiny pochodu z hor je prakticky nemyslitelná. Když bude škola přímo tam, víme už díky kontaktům a rozhovorům s místními, že se vyučování rádi zúčastní i mnozí dospělí.“

I pro tyto děti stavíme školu v Kedjom-Keku

Čtení, psaní, ekologie a inovace
Občanské sdružení Kedjom-Keku má tedy za cíl postavit v horách školu nejen proto, aby se místní pastevci naučili číst a psát. „Jakmile to však zvládnou, naučí se lépe přemýšlet o prostředí, ve kterém žijí,“ je přesvědčen Mikeš. V environmenální výchově i hospodářských inovacích, které sdružení pro horskou komunitu chystá, vidí už nyní jasný profit takzvaná Rada Kedjom-Keku, i tamní fón, nejvyšší vládce oblasti.

Sdružení již disponuje architektonickým návrhem školní budovy, který vytvořil Jindřich Ráftl. Ten bude také přímo v horách severozápadního Kamerunu vedoucím celé stavby, až v lednu příštího roku několikačlenná česká výprava do země na několik měsíců vyrazí. „Chceme stihnout to období od ledna do dubna, kdy ve střední Africe tolik neprší,“ těší se Mikeš.

A tak zatímco se v Česku členové výpravy chystají podstoupit sérii nezbytných přeočkování, v Kedjom-Keku je již pro novou školu připravena parcela a předseda sdružení Mikeš zasílá první instrukce kamerunským partnerům: „Na místě připravují kámen a také eukalyptové dřevo, které na stavbu potřebujeme. Eukalyptus je jiná původní dřevina – samozřejmě nebudeme pro záchranu pralesa kácet prales,“ vysvětluje Mikeš.

Kedjom-Keku spouští blog, který má Respekt
Fungování projektů o. s. Kedjom-Keku se neobejde bez příspěvků od dárců. Sdružení tak na podporu svých cílů pravidelně připravuje kolekce africko-české módy, nebo benefiční koncerty. Sdružení je aktivní na Facebooku, provozuje i vlastní webové stránky www.kedjom-keku.com.

„Jsem rád, že nyní spouštíme blog, který má Respekt, a věřím, že s jeho pomocí najdeme nové podporovatele a fanoušky,“ říká Mikeš a slibuje: „Pravidelně vás i touto cestou budeme zvát na naše kulturní akce. A také vám na tomto blogu chceme z první ruky zprostředkovat naše zkušenosti s tím, jak se staví a provozuje česká škola v srdci Afriky.“

Reklama