Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Mladí Češi odlétají stavět školu do Afriky. Chtějí zachránit horský mlžný les

Tým českého občanského sdružení Kedjom-Keku odlétá do Afriky. Na severozápadě Kamerunu bude příští čtyři měsíce stavět školu. Ta poskytne vzdělání dětem i dospělým v komunitě tamních pastevců, mezi nimiž panuje osmdesátiprocentní negramotnost. "Rozvojem vzdělanosti chceme přispět i k ochraně unikátního horského mlžného lesa," vysvětluje šéf sdružení, student přírodovědecké fakulty UK Martin Mikeš.

 

Kamerunci se na novou školu těší. Stavbě školy už vyjádřila podporu Rada starších v Kedjom-Keku. Také nejvyšší vládce oblasti, fón Benjamin Vubangsi, poskytl českému záměru svou záštitu: „Jde o rozvojový projekt a nikdo mu nesmí stát v cestě,“ řekl muž, který v kraji o rozloze 300 čtverečních kilometrů plní úlohu krále.

Tým výpravy vedle biologa Mikeše tvoří autor návrhu budovy, architekt Jindřich Ráftl, pod jehož dozorem bude stavba vznikat. Na stavbě školy se bude podílet i kameraman a fotograf výpravy Jan Mastník, jenž zároveň v Ráftlově návrhu vyladil několik technických detailů. Skupinu doplní Vladimír Vacátko, který se stane prvním kantorem české školy v kamerunských horách. „Tak začne možná ještě náročnější fáze našeho projektu. Jedna věc je školu postavit, druhá věc je úspěšně ji provozovat,“ myslí si Vacátko.

Reklama

Členům občanského sdružení na stavbě pomůže i skupina podnikových manažerů. „Jde o model spolupráce, který jsme připravili s Jiřím Denkem z Nadace Altego. Zúčastnění manažeři nám nejen přispějí na stavbu školy, ale také přijedou na své náklady do Kedjom-Keku a přímo na stavbě přiloží ruku k dílu. Dalších několik dní poté využijí k cestování,“ přibližuje Mikeš.

Peníze potřebné ke spuštění stavby získalo sdružení také díky pořádání benefičních akcí v loňském roce. V pražské zoo například představilo kolekci africko-české módy. Na podzim uspořádalo koncert spojený s módní přehlídkou ručně pletených a háčkovaných kulichů značky Coolich. Do Liberce přivezlo sportovní exhibici a dýdžejskou noc. „Pomohli nám také soukromí dárci, kterým děkujeme. Přidat se k nim mohou samozřejmě i ti, kteří se o nás nyní dozvídají poprvé,“ doplnil Vacátko. Hrubou stavbu bude třeba vybavit nábytkem, školáci se neobejdou bez učebnic a dalších pomůcek.

Číslo transparentního účtu u Raiffeisen Bank je 2323232307/5500 a zájemci o činnost občanského sdružení ho spolu s dalšími informacemi  najdou i na webových stránkách www.kedjom-keku.com. Na ty z členů neziskovky, kteří zůstávají v České republice, se mohou prostřednictvím webu přímo obracet s dalšími nápady, jak v Kedjom-Keku pomoci.

Občanské sdružení Kedjom-Keku v únoru oslaví dva roky své činnosti. V nové škole, jež poslouží také jako vědecká stanice přírodovědcům z celého světa, hodlá vyučovat čtení, psaní, angličtinu a environmentální výchovu. Spolupracovat přitom bude i s kamerunským pedagogem a ekologem Ernestem Vunanem: „K farmaření tu lidé vypalují rozsáhlé lesní plochy. To potřebujeme změnit, jinak o prales přijdeme, nebudeme mít dost vody a zmizí i spousta vzácných druhů zvířat, zejména ptáků,“ říká Vunan.

Bude-li projekt úspěšný, rozšíří ho sdružení také o rozvoj dalších způsobů, jakým mohou místní pastevci nově přijít k obživě. „Plánujeme chov krycetomyší na maso, určitě chceme podpořit i včelaření, kterému rozumí právě pan Vunan, otevřeme i dílnu, kde bude vznikat móda a umělecké předměty vycházející z tamních tradic,“ uzavírá Mikeš.