Reklama
 
Blog | Kedjom-Keku

Tým stavitelů české školy dorazil do Kamerunu, batoh hlavního architekta pokračoval do Konga

Na letiště v kamerunském Yaoundé ve čtvrtek večer dosedl letoun, který dopravil do Afriky tým stavitelů české školy. Šéf sdružení Martin Mikeš i jeho přátelé, architekt Jindřich Ráftl a budoucí první kantor projektu Kedjom-Keku Vladimír Vacátko, jsou v pořádku. Pouze batoh architekta Ráftla nejspíš pokračoval se strojem Brussels Airlines až do Kinshasy, metropole Demokratické republiky Kongo.


Český tým už se v Yaoundé spojil i s Ernestem Vunanem. Pan Vunan je jako místní vzdělanec i jako ředitel podhorské malotřídky s poetickým názvem Mustard Seed (česky Hořčičné semínko), ležící nejblíže místu plánované stavby, velkým spojencem české nevládky.

Spolu absolvovali také první audienci u fóna Benjamina Vubangsiho, krále severokamerunské oblasti Kedjom-Keku. Fón svou autoritou zaštiťuje výstavbu české školy i vědecký výzkum, který je s ní spojený. Prostřednictvím rozvoje vzdělání totiž organizace chce chránit unikátní horský mlžný les, který je vytrvale ohrožován nepromyšlenou zemědělskou činností.

„Kedjom-Keku znamená Lidé z lesa. Pokud z našeho kraje les zmizí, naše jméno zůstane jen jménem. My ale chceme, aby si udrželo také svůj význam,“ uzavřel dvouhodinovou schůzku ve své městské rezidenci fón Vubangsi. „Věříme, že se všechno vydaří,“ podotkl Ernest Vunan.

Škola bude dostavěna v květnu a v jejích třech třídách posléze započne pravidelná výuka čtení, psaní, počtů, angličtiny a environmentální výchovy. Ve dvou třídách zasednou do lavic děti, třetí pak vytvoří dospělí, kteří mají zájem naučit se číst a psát a tuto možnost dosud nikdy nedostali.

Reklama